Онлайн Гражданска отговорност, да ама не!

Реших да напиша тази статия, защото се начетох и наслушах на небивалици относно онлайн сключването на Гражданската отговорност, изречени от енергиен експерт и веднага послушно без мисъл предадени от журналисти.

Първо застраховката Гражданска отговорност се сключва онлайн от доста години т.е. нищо ново, но според журналистите това е новина и акцентират върху думата „ОНЛАЙН”.
 
Според новите промени – клиента заявява онлайн пред застрахователя, че иска застраховка Гражданска отговорност и застрахователя в рамките на три работни дни ще бъде длъжен да му изпрати полицата. Ами ако на клиента му трябва застраховка, която да влиза в сила след един час, как ще направи полица – отговора е прост „НИКАК” т.е. ще трябва си сключваш полицата няколко дни по-рано, което всъщност не е проблем, но ако си в чужбина няма коментар по въпроса. Интересното тук е, че не се коментира кой ще плати куриера? (в момента куриера се плаща от брокера).
 
Никой не коментира, че с новите промени полицата трябва да бъде заплатена еднократно, а не на вноски каквато възможност има в момента.
 
Второ – застраховката пада с до 20-40 лева, ако се елиминират брокерите. Много смело изказване и после добре описано от журналистите. И при двете страни няма грам мисъл и компетентност по въпроса.
 
Стикера обаче остава???, защо ли???
Няма как да задължиш застраховател да си намали цената на застраховката (те са частни дружества), само защото застраховката се сключва „онлайн”, тя и в момента се сключва така!
 
Подозирам, че с тези популистки изказвания въпросния енергиен експерт обслужва интересите на застрахователите, а не тези на клиента, за да бъдат елиминирани брокерите. С премахването на брокерите се развързват ръцете на всички застрахователи да се правят на ударени при настъпване на щета. Ако няма брокер, който да защити правата на клиента си ще има много откази на застрахователи да плащат щети. Това обаче не се коментира, защото ще дойде като проблем в последващ момент когато изречението – „Съжаляваме, но сгрешихме!?!” – ще звучи като виц.
 
С премахването на брокерите ще бъдат назначени допълнително около 10 000 хиляди „БЕЗРАБОТНИ” (цифрата е ориентировъчна, но не е по-малка от 7 000).
 
Всички застрахователи у нас изискват оглед на ППС при сключване на застраховка „Автокаско”, е как тогава застрахователя ще сключи полица, че и същата ще бъде по-евтина?
 
Въпросителните станаха много и няма отговор на нито една от тях.
 
Остава само да вярваме на енергиен експерт, че така ще бъде по-добре само, че същия този експерт трябва да отговори и на въпроса, защо в „белите страни” 80% от бизнеса на застрахователите е в ръцете на брокери. Явно Германия, Австрия, Англия, Франция, САЩ и т.н. са изостанали в тази сфера и трябва да се учат от нас.
 
Веднага възниква въпроса, защо винаги трябва да сме първи???, а отговора е прост – „ЗАЩОТО СМЕ МАЗОХОСТИ И БИХМЕ ИЗДЪРЖАЛИ ВСЕКИ ЕКСПЕРИМЕНТ НА ПИШМАН ЕНЕРГИНИЯ ЕКСПЕРТ”.
 
И всичко това е заради едно 30 лева увеличение на винетката.
 
Е НЯМА ТАКА ДЪРЖАВА.

Назад