Очаква се поскъпване на застраховка Гражданска отговорност

Промените в Кодекса за застраховане, могат да повишат цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ с до 30%. Такова голямо увеличение може да се очаква едва когато промените бъдат одобрени, а това може да се случи най-рано на есен (октомври 2015 г.).

Такова увеличение, ако се случи ще бъде продиктувано от така предложените промени в Кодекса за застраховането, а именно вдигане на лимитът на обезщетение на човек от 2 млн. лева на 10 млн. лева за едно събитие, без значение на броя на пострадалите. С промените се предвижда да се увеличи и прагът на имуществените обезщетения от 1 млн. лева на 2 млн. лева.
 
Именно увеличаването на тези лимити може да накара застрахователите да повишат и цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ (ГО) и същата да поскъпне с до 30% в края на годината.
 
С новите промени се предвижда и разширяване обхвата на безплатната зелена карта, като същата ще важи и за Македония и Турция като по този начин ще покрива повече рискове.
 
От бранша споделят, че увеличение от 5-10% на годишна база е нормално и не е продиктувано от предстоящите промени (аз, лично се съмнявам в това).
 
Според Орлин Пенев, шеф на „Алианц“, твърденията, че „Гражданска отговорност ще поскъпне“, са спекулация. „Вече 10 години всеки казва, че ще се повиши цената на застраховката, но никой не я е вдигнал. Средната премия за 4-5 г. назад е все една и съща“, посочва той.
 
Въпреки съмненията на Орлин Пенев и факта, че промените в Кодекса за застраховането към момента са на етап обществено обсъждане, някой застрахователи започнаха вече да увеличават цената на застраховката „Гражданска отговорност“ плавно, но сигурно.
 
Посетете Офис за застраховки в Ямбол и вземете Вашата най-ниска оферта за застраховка.

Назад