Гражданската отговорност поскъпва в края на годината

Застраховката Гражданска отговорност може да поскъпне шоково до края на годината, за водачите с много нарушения. Очаква се това да стане след въвеждането на системата бонус-малус, при която цената на полицата се определя от поведението на водача на пътя.

Увеличението според тази система ще бъде в границите от 20 до 500%. По тази причина е възможно да има цени на задължителната полица в размер на около 1000 лева.
 
Към момента цената се определя от кубатурата на двигателя, в кой град е регистриран автомобила и възрастта на собственика.
 
За много водачи сега действащата система на определяне на цената не е справедлива, тъй като изрядните са принудени да плащат толкова, колкото и рисковите водачи на пътя.
 
Без системата „бонус-малус”, измамите растат всекидневно, а от там и размера на щетите, които изплащат застрахователите расте и по този начин би следвало или цената на полицата да расте или да бъде въведена тази система. С въвеждането на „бонус-малус” системата се очаква измамите да бъдат сведени до минимум предвид факта, че в последствие цената на застраховката би скочила в пъти, за измамниците, ако участват в такава схема.
 
За да заработи обаче тази система би следвало данните на застрахователите, КАТ и Гаранционния фонд да бъдат свързани в реално време, в една обща система, която ще мери риска на водачите. По този начин цената за всеки водач ще бъде индивидуална и ще зависи главно от нарушенията на пътя.
 
Системата се казва „бонус-малус”, но никъде не се говори дали ще има някаква отстъпка от базовата цена на застраховката за примерните шофьори. За сега се коментира само и единствено „малус” компонента, което е нормално за нашите географски ширини.
 
Дисциплината на пътя би следвало да се повиши след въвеждането на тази система, но трябва полицата да стане на водача, а не на автомобила, иначе джигитите пак ще регистрират мощни возила на баби, дядовци и ще трепят наред.
 
Споделя се мнението, че не само произшествията ще влияят на крайната цена на полицата, но и грубите нарушения следствие на които би могло да се предизвика произшествие – неправилно изпреварване, каране в насрещната лента на магистрала, превишаване на скоростта над 10 km, преминаването на червен светофар и др.

Назад