Гражданската отговорност ще поскъпне до 30%

Поскъпването се налага предвид увеличеният лимит на отговорност при произшествие, който стават 10 млн. лева.

Другият нов съществен момент който влияе пряко върху цената на застраховката Гражданска отговорност е сертификатът „Зелена карта“. Към настоящият момент някой от компаниите го издават допълнително, като при някой дори е платен. „Зелена карта“ се изисква при пътуване в страни извън ЕС като например Македония и Турция.
 
Вчера правителството на заседание одобри новите промени в Кодекса за застраховането с което даде зелена светлина на застрахователите да тръгнат нагоре в сегмента цена на задължителната застраховка Гражданска отговорност. Разбира се това решение на правителството предстой да бъде гласувано в Народното събрание, но то ще мине на 100% и застрахователите започват да трупат резерви.
 
Преди време Орлин Пенев, шеф на „Алианц“, твърдеше, че поскъпването на Гражданската отговорност е спекулация и никой няма да посмее да я вдигне.  Надявам се Алианц да не вдига цената на застраховката, тъй като това би било спекулация, макар, че не ми се вярва и г-н Пенев бързо ще забрави за тези си думи.
 
В момента колегите на г-н Пенев обаче мислят по друг начин, продиктуван най-вероятно от бизнес логиката и повишиха цената на Гражданската отговорност.
 
В момента на пазар почти няма застраховател, който да не е повишил цената на този вид застраховка. Това бе направено от  Армеец, Булинс, ОЗК (първо намалиха и след няколко дни вдигнаха), Лев Инс, Булстрад, ДЗИ, Олимпик и Евроинс.
 
Очаквам до няколко дни всички застрахователи без изключение от закъснелите да повишат цената си включително и Алианц, за който повишаването на цената на Гражданската отговорност е спекулация.
 
Сегашните повишавания на цената на застраховката Гражданска отговорност няма да бъдат последните за тази година, ако следваме бизнес логиката.
 
Използвайте услугите на нашия Офис за застраховки в Ямбол и бъдете с една крачка пред застрахователите. До момента сме били на 100% прави в нашите анализи и прогнози за пазара на този вид застраховки, а и не само.

Назад